Surinaamse Pinda soep

download

Ingrediënten:

  • 350 gram kippendijenfilet
  • 1 pot (360 ml) Faja Lobi Pindakaas Trafasie (de enige echte Surinaamse pindakaas)
  • 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare)
  • 5 pimentkorrels
  • 2 laurierbladeren
  • 1 Madame Jeanet peper
  • 3 takjes selderij

Bereidingswijze:

  • De kip in ruim water gaarkoken, zet het kookwater appart.
  • Doe de kip daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken. Laat de kip even afkoelen en pluis het daarna in langwerpige stukjes.
  • Zeef 800 ml kookwater door een zeefdoek en breng het weer aan de kook
  • Voeg 1 pot Faja Lobi Pindakaas Trafasie hieraan toevoegen en omroeren tot het is opgelost en voeg de pimentkorrels, laurierbladeren en de gepluisde kippendijenfilet toe
  • Voorzichtig omroeren en doe de Madam Jeanette peper er bovenop, let op, de peper mag niet kapot gaan, anders wordt de soep veel te heet.
  • Kook de soep rustig 10-15 minuten door.
    Schep de pimentkorrels en de laurierbladeren vóór het serveren uit de soep.

Serveertip:

Serveer de soep  met Kotomisi Basmati (rijst speciaal voor Surinaamse Rijst Gerechten) of lang korrelig rijst.  garneer met de selderij (fijn gehakt). en doe er evt wat touge bij

Advertisements

Nieuwe recepten op de site

Vandaag heb ik eindelijk weer een paar gerechten op de site kunnen zetten. Het heeft een tijd geduurd maar dit kwam door het maken van een nieuwe website voor onze vrienden in Griekenland. Ik ben bijna klaar maar neem maar even een kijkje. Ik ben er trost op hoe hij is gelukt. www.finikas-apartments.com. Het staat in er allemaal grotendeels in het Engels in op een paar plugins die automatisch naar het land vertalen. Boeken mag!!!!!

Weer terug naar de recepten, ik heb er weer 2 bijgezet. Ik hoop dat er nog mensen zullen zijn die recepten hebben die nog niet op de site staan en ze toch willen delen. Mail het even door evt met foto dan plaatsen wij hem direct o.v.v uw naam. Veel plezier met de recepten.

https://griekseweetjes.nl/skordalia/

https://griekseweetjes.nl/fava/

 

 

Walking on the Nordic Sporaden

Do you now that during wintertime a visite to the island of Skiathos, Skopelos and Alonissos is more  a do than a don’t. The three islands are, for what I know, the most beautiful walking islands. Nature is green and the views stunning. And together with the local people you can make your time on the islands perfect. A apartment or a house is found very easy. Do now that you could be the only tourist on the island and people are very surprised of your visite.

How to get on the Nordic Sporaden

Take a plane to Athens or Thessaloniki and from there a bus or train to Volos. Enjoy a evening in the city of Volos. Best is a visit at the harbor front and drink a tsipouro with the most beautiful mezes you can think off. Get up the next morning and take the ferry to your designation.

Enjoy your time. Do you want to no more? send a mail and we will try to answer as soon as possible.

GRIEKS MIXED VLEESPANNETJE MET GROENTE

INGREDIËNTEN 4 PERSONEN

4 kippendijen
500 gr hamlap of schouderkarbonade
1 grote paprika
3 vleestomaten
1 kleine courgette
1 flinke rode ui
5 teentjes knoflook
6 flinke aardappels, vastkokend
1 el oregano
1 tl tijm
vers gemalen zwarte peper en zeezout
10 el olijfolie

HULPMIDDELEN
Bakblik of braadslede
Voorbereiding
Snijd hamlap of karbonades in 4 gelijke dikke stukken. Maak marinade door de olijfolie te mengen 2 teentjes geperste knoflook met de oregano, tijm, flink peper en zout. Leg het varkensvlees en de kippendijen erin. Goed mengen en laat een nachtje afgedekt in de koelkast marineren. Zo wordt dat vlees super lekker.
Snijd courgette, tomaten, paprika, aardappels in grove partjes . Snipper rode ui grof en hak 3 teentjes knoflook in grove stukjes.
Bereidingswijze

Neem een bakblik of braadslede en laat het olie-kruidenmengsel daarin lopen. Verdeel het vlees erover. Vermeng de groenten, de rode ui en knoflook hierover. Doe er eventueel nog wat extra oregano en wat olie overheen. Heteluchtoven voorverwarmen op 180 graden en alles in ongeveer 80-90 minuten garen tot alles gaar is.

Serveertips

In Griekenland eet men er een Griekse salade en brood om de saus mee op te deppen. Drink er koele Retsina bij.

LAMSVLEES EN ORZO (ARNAKI YIOUVETSI ME MANEŠTRA)

Lamsvlees en orzo (Arnaki yiouvetsi me maneštra)

Ingrediënten

  • tomaten: 1 kg rijpe
  • lam: 1½ kg (schouder), gesneden in porties
  • knoflook: 6 knoflook, fijngehakt
  • eetlepel gedroogde oregano
  • 0.5 eetlepel gedroogde mint
  • olijfolie: ½ kop
  • laurierblad: 1
  • tomatenpuree 1 eetlepel
  • orzo: 500g
  • uien: 2, fijngehakt
  • boter: ½ kop
  • zout een beetje
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en rasp ze op een doos rasp. Spoel het vlees en droog, voeg zout en peper toe. Doe het in een aarden ovenschaal met een deksel en voeg de knoflook, olijfolie, tomaten, laurier, de kruiden en tomatenpuree, opgelost in een beetje warm water toe.
  2. Dek de schaal af en kook op 180οC voor 1½ uur. Fruit de uien in de boter 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de orzo, uien en warm water toe. Laat het , met de deksel erop, nog een 0,5 tot 1 uur doorkoken tot de orzo gaar is. Voeg indien nodig warm water toe.

Tips

Deze traditionele yiouvetsi  is de zondag lunch van de Griekse families . Generaties zijn opgegroeid met dit gerecht, en het blijft een favoriet. U kunt ook proberen het met kalfsvlees of kip in plaats van lam.

Menu van de dag

Als ik zo naar buiten kijk dan wordt het echt weer stoofpotjes tijd. Daar ben ik nu een beetje laat voor maar deze schotel kan wel. En je kunt er een paar kruimige aardappelen door doen als variatie. Kali Orexi

Kotópoulo me sáltsa ntomátas (kip in tomatensaus
Kotópoulo me sáltsa ntomátas (kip in tomatensaus

KOUTOPOLOU ME NTOMATAS

INGREDIENTEN 4 PERSONEN
  • 2 á 3 blikjes tomatenblokjes (verse tomaten mag ook maar dan zonder vel en zaadlijsten, 2 kilo) De smaak van verse tomaten hier verschilt enorm ten opzichte van die in Griekenland. De tomaten van daar worden veelal direct ingeblikt en hierheen verscheept. Vandaar de bliktomaten.
  • een rode en een groene paprika (julienne gesneden en gehalveerd)
  • 2 gesnipperde rode uien
  • 4 kipfilets
  • 2 fijn gehakte tenen knoflook
  • 1 bosje vers gehakte peterselie
  • 1/2 bosje vers gehakte oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout en paprikapoeder naar smaak
  • 3 eetlepels olijfolie
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 suikerklontjes
  • 250 cl kippenbouillon
HULPMIDDELEN
Koksmes
snijplank
blikopener
hapjespan met deksel
spatel
Bereidingswijze

Wrijf de kipfilets in met een mengsel van peper zout en paprikapoeder en bak ze lekker bruin.

Verhit de olijfolie op een matig vuurtje en doe de ui en de knoflook erin en laat dit langzaam glazig worden.
Als het ui mengsel mooi glazig is voeg je de paprika toe en laat deze 2 minuutjes lekker mee bakken.
Blus het mengsel met de tomaten blokjes en voeg de kruiden toe. Maak het op smaak met wat peper en zout en breng dit aan de kook. Laat het een minuut of 5 goed inkoken want anders blijft de tomaat bitter. Voeg de kaneel en suikerklontjes toe. Doe vervolgens het blikje tomatenpuree en de bouillon erbij en laat het op een klein vuurtje lekker afgedekt sudderen, Voeg na 5 minuten de kipfilets erbij en laat het daarna nog 10 minuten door sudderen. Als de saus nog niet ingedikt is laat je de laatste 10 minuten de deksel eraf.

Serveertips

Lekker met zuurdezembrood en een choriatiki (griekse boerensalade)

Een echte Griekse smaakmaker is, er een 1/2 kruimige plak Feta door te doen.

Bron

De Griekse keuken

Advertisements

De Griekse KookGek

De Griekse KookGek

Griekse Wijnen

De Griekse KookGek

Griekse Weetjes

De Griekse KookGek

Finikas-apartments

The place to be

Advertisements