choirino gemisto me mi̱lo kai damaski̱na (varkensvlees gevuld met appel en pruimen)

Dit gerecht is een kerstmaaltijd waard. En voor de wat gevorderde koks.

My Recipes

Pork
KORTE UITLEG RECEPT
Dit gerecht is een authentiek vergeten recept uit Skopelos en weer op de kaart gezet door Lambros Gassios eigenaar van Finikas restaurant te Skopelos-stad
INGREDIENTEN 12PERSONEN
1 stuk buikspek met huid cq 30 cm
1 zoet zure appel
gedroogde pit loze pruimen (liefst van Skopelos)
peper & zout
theelepel paprikapoeder
HULPMIDDELEN
Uitbeen mes
snijplank
ovenschaal
slagerstouw
Bereidingswijze

Zet de oven op 230 gr.


Maak het stuk buikspek schoon en verwijder het meeste vet aan de binnenkant. Draai het om en snij de huid of de buitenkant in om de 2 cm.
maak van het zout, peper en paprikapoeder een mengeling en smeer daar het vlees goed mee in.
Schil de appel en snij er dunne plakjes van.
Leg ze gestapeld neer aan de kant waar de ribben niet hebben gezeten.
Snij in de rib gleuven een inkeping waar de gedroogde pruimen in kunnen.
Rol vervolgens het…

View original post 71 more words

Advertisements

Gevulde kalkoendijen

Een heerlijk kerstdiner

My Recipes

Kalkoendijen

Gevulde kalkoendijen zijn eigenlijk ontstaan omdat een hele kalkoen voor 2 of 4 personen veel te groot is. De traditionele gevulde kalkoenrecepten kunnen rustig gebruikt worden voor de kalkoendijen.

Ingrediënten;

  • 2 kalkoen dijen,
  • 300 gr tamme kastanjes,
  • 2 á 3 ons rund of lamsgehakt,
  • 1 stevige zoetzure appel,
  • 2 sjalotten
  • 1 ei,
  • peper & zout,
  • 1 eetlepel mosterd,
  • 1 theelepel paprikapoeder en een beetje cayennepeper
  • Keukengaren,
  • 1 pakje braadboter

HULPMIDDELEN

  • Uitbeen mes,
  • keukenmes,
  • pan,
  • hapjespan,
  • braadslee,
  • beslagkom
 Kerstdish

Voorbereiding;

  • kruis de tamme kastanjes en kook ze in 20 minuten gaar.
  • been de dijen uit
  • snipper de sjalotten
  • schil de appel en snij hem in fijne blokjes,
  • Maak van de mosterd, paprikapoeder, cayennepeper en zout een marinade
  •  verwarm de oven voor op 170 gr.

Bereidingswijze;

Doe het gehakt, de sjalotten, de fijn gehakte kastanjes, de appel, een half ei, en een beetje peper en zout in de beslagkom. Meng dit goed door tot je…

View original post 130 more words

My recipes

food-item-prices

My recipes 

Is een opvolger en verbetering van de collum “wat eten wij vandaag”. Hierin worden heel veel recepten beschreven en een merendeel Grieks. Alle op deze site gezetten recepten zijn overgezet naar de my recipes

Ook is er een facebooksite bij gemaakt die ook alle nieuwe recepten plaats. Heb jij ook lekkere gerechten die geplaatst mogen worden op de website? Dan doen we dat onder vermelding van uw naam. Levert u ook een foto vermeld dan uw naam op deze.  Bij sommige gerechten zijn geen nieuwe foto’s En die worden dan op internet gezocht en geplaatst tot er een eigen foto is.

Wilt u uw gerecht op de site? Stuur dan het recept op naar info@griekseweetjes.nl of info@myrecipes.nl

signature De Griekse kookgek

 

 

Surinaamse Pinda soep

download

Ingrediënten:

  • 350 gram kippendijenfilet
  • 1 pot (360 ml) Faja Lobi Pindakaas Trafasie (de enige echte Surinaamse pindakaas)
  • 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare)
  • 5 pimentkorrels
  • 2 laurierbladeren
  • 1 Madame Jeanet peper
  • 3 takjes selderij

Bereidingswijze:

  • De kip in ruim water gaarkoken, zet het kookwater appart.
  • Doe de kip daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken. Laat de kip even afkoelen en pluis het daarna in langwerpige stukjes.
  • Zeef 800 ml kookwater door een zeefdoek en breng het weer aan de kook
  • Voeg 1 pot Faja Lobi Pindakaas Trafasie hieraan toevoegen en omroeren tot het is opgelost en voeg de pimentkorrels, laurierbladeren en de gepluisde kippendijenfilet toe
  • Voorzichtig omroeren en doe de Madam Jeanette peper er bovenop, let op, de peper mag niet kapot gaan, anders wordt de soep veel te heet.
  • Kook de soep rustig 10-15 minuten door.
    Schep de pimentkorrels en de laurierbladeren vóór het serveren uit de soep.

Serveertip:

Serveer de soep  met Kotomisi Basmati (rijst speciaal voor Surinaamse Rijst Gerechten) of lang korrelig rijst.  garneer met de selderij (fijn gehakt). en doe er evt wat touge bij

Nieuwe recepten op de site

Vandaag heb ik eindelijk weer een paar gerechten op de site kunnen zetten. Het heeft een tijd geduurd maar dit kwam door het maken van een nieuwe website voor onze vrienden in Griekenland. Ik ben bijna klaar maar neem maar even een kijkje. Ik ben er trost op hoe hij is gelukt. www.finikas-apartments.com. Het staat in er allemaal grotendeels in het Engels in op een paar plugins die automatisch naar het land vertalen. Boeken mag!!!!!

Weer terug naar de recepten, ik heb er weer 2 bijgezet. Ik hoop dat er nog mensen zullen zijn die recepten hebben die nog niet op de site staan en ze toch willen delen. Mail het even door evt met foto dan plaatsen wij hem direct o.v.v uw naam. Veel plezier met de recepten.

https://griekseweetjes.nl/skordalia/

https://griekseweetjes.nl/fava/

 

 

Hotel Seralis, Pilion

4

Hotel Seralis, Pilion is een perfecte plaats om het schiereiland Pilion te ontdekken. Het is gelegen ongeveer 3 km van Kala-Nera en op loop afstand van het strand. Het hebben van een auto is een must omdat je al gauw 1 tot 3 km verwijderd bent van tavernes en winkels. Bij een boeking is er21 een mogelijkheid om tegelijkertijd een auto mee te huren. Deze staat dan klaar op het vliegveld van Volos. Dit alles kun je via het contact formulier aanvragen. Seralis is een kleinschalig familie hotel voorzien van alle gemakken. Het hotel bied plaats aan 9 kamers en heeft een klein restaurant waarin het ontbijt wordt geserveerd. I.o.m. de eigenaresse kun je ´s avonds met de pot mee eten. Dit is een hele ervaring want je hebt geen idee wat het recept van de dag is. Er is een soort van pool bar waar je ‘s avonds
gezellig kunt genieten van het mooie uitzicht en de zonsondergangen.5

Vanuit Seralis is het bezoeken en ontdekken van Pilion erg makkelijk. Rij je naar het zuiden dan kom je uit bij schitterende baaien en strandjes die geheel voor je zelf zijn. Ook kom je op de splitsing die naar het oostelijke deel van Pilion gaan. Let hier even op want in nog geen 10 meter veranderd het landschap van typisch Grieks naar ( ik zeg maar ) de Ardenne. Over het hele schiereiland ligt een soort van lijn die, aan de west kant, de olijfbomen en de 97droge grassprieten heeft en aan de oostkant de loofbomen verreizen. Hier vindt je ook het schitterend gelegen strand van 83Mylopotamos. Het drinken van een frappe in de kleine taverne boven dit strand en uitzicht op de Skiathos, Skopelos en Alonissos is een aanrader. Ook een trip met het treintje naar Millies is een must. Rij je van Seralis naar het noorden dan passeer je Kala-Nera. Deze plaats is geweldig om ‘s avonds een heerlijke hap te eten in de vele tavernes. Rij je verder dan kom je uiteindelijk in Volos terecht. Deze stad is tijdens een aardbeving verwoest en weer opgebouwd door de architecten van Amerika. Dit zul je herkennen aan alle rec
htte straten. Met meer dan 100000 inwoners is het een flinke stad waar je eigenlijk alles kunt vinden. Een bezoek aan de boulevard moet je gedaan hebben. Neem daar plaats in een taverne, rond siesta tijd, en bestel een tsipouro. Dit is een lokale drank die wij hier in Nederland kennen als Raki. Als je dit drankje hebt besteld leun dan lekker achterover en 90laat maar gebeuren wat er daarna komt maar hou je vork in de gaten, die ga je nodig hebben. En bestel na die 1e tsipouro een 2e of een 3e. In Volos 43is het nl de traditie dat bij een tsipouro er een aantal mezedes worden geserveerd die meestal beginnen met wat simpele gerechtjes maar naar maten er meerdere tsipouro’s op tafel komen worden die exclusiever. Dus als je de uitdaging aandurft? alvast veel plezier. Ook een bezoek aan het dak van Volos, 53Makrinitsa is een must hier ga je terug naar de vorige eeuw en heb je een adembenemend uitzicht over de baai. Kortom Pilion is niet alleen het favoriete vakantie adres van de Atheners maar zeker een bezoek waard.

Walking on the Nordic Sporaden

Do you now that during wintertime a visite to the island of Skiathos, Skopelos and Alonissos is more  a do than a don’t. The three islands are, for what I know, the most beautiful walking islands. Nature is green and the views stunning. And together with the local people you can make your time on the islands perfect. A apartment or a house is found very easy. Do now that you could be the only tourist on the island and people are very surprised of your visite.

How to get on the Nordic Sporaden

Take a plane to Athens or Thessaloniki and from there a bus or train to Volos. Enjoy a evening in the city of Volos. Best is a visit at the harbor front and drink a tsipouro with the most beautiful mezes you can think off. Get up the next morning and take the ferry to your designation.

Enjoy your time. Do you want to no more? send a mail and we will try to answer as soon as possible.

GRIEKS MIXED VLEESPANNETJE MET GROENTE

INGREDIËNTEN 4 PERSONEN

4 kippendijen
500 gr hamlap of schouderkarbonade
1 grote paprika
3 vleestomaten
1 kleine courgette
1 flinke rode ui
5 teentjes knoflook
6 flinke aardappels, vastkokend
1 el oregano
1 tl tijm
vers gemalen zwarte peper en zeezout
10 el olijfolie

HULPMIDDELEN
Bakblik of braadslede
Voorbereiding
Snijd hamlap of karbonades in 4 gelijke dikke stukken. Maak marinade door de olijfolie te mengen 2 teentjes geperste knoflook met de oregano, tijm, flink peper en zout. Leg het varkensvlees en de kippendijen erin. Goed mengen en laat een nachtje afgedekt in de koelkast marineren. Zo wordt dat vlees super lekker.
Snijd courgette, tomaten, paprika, aardappels in grove partjes . Snipper rode ui grof en hak 3 teentjes knoflook in grove stukjes.
Bereidingswijze

Neem een bakblik of braadslede en laat het olie-kruidenmengsel daarin lopen. Verdeel het vlees erover. Vermeng de groenten, de rode ui en knoflook hierover. Doe er eventueel nog wat extra oregano en wat olie overheen. Heteluchtoven voorverwarmen op 180 graden en alles in ongeveer 80-90 minuten garen tot alles gaar is.

Serveertips

In Griekenland eet men er een Griekse salade en brood om de saus mee op te deppen. Drink er koele Retsina bij.

Advertisements

De Griekse KookGek

My Recipes

Door Daniël Jonker

De Griekse KookGek

Griekse Wijnen

De Griekse KookGek

Griekse Weetjes

De Griekse KookGek

Advertisements