Zakynthos

Het eiland Zakynthos is één van de Ionische eilanden. Deze eilandengroep ligt ten westen van het vasteland van Griekenland. Zakynthos, dat ook bekend staat onder de Italiaanse naam Zante, is bekend als het schildpaddeneiland. De kenmerkende Caretta-caretta schildpadden kun je vooral vinden op het bij Zakynthos gelegen eilandje Marathonissi. Zakynthos is in de zomermaanden een populaire vakantiebestemming onder zon zoekende toeristen. Het aangename mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het in de zomermaanden vrijwel altijd zonnig en aangenaam warm is. Wie echt voor de bezienswaardigheden naar Zakynthos reist die kan beter in het voorjaar reizen. De thermometer loopt dan nog niet zover op als in de zomer en de echte drukte wat betreft toeristen ben je dan nog voor.

 • Zakynthos Zakynthos is de hoofdstad van het Griekse eiland Zakynthos. Zakynthos stadHoewel deze stad in 1953 bijna volledig werd verwoest door een aardbeving, heeft het nog altijd een prachtige en gezellige uitstraling. Op het grote Solomosplein vind je het museum met Post-Byzantijnse kunst . Veel van deze kunst is gered uit kerken op verschillende plaatsen van het eiland Zakynthos. Een ander plein het het ‘San Marco’ plein waar het museum van Solomos en Kalvos is te vinden. Daar vlakbij ligt de grote en belangrijkste winkelstraat van Alexander Roma. In de stad is een mooie kerk aan de waterkant te vinden. Dit is de Agios Dionysos kerk. De promenade die hier langs ligt, loopt van noord naar zuid en biedt een heerlijke wandeling van ongeveer 15 minuten. Wat meer omhoog ligt het Lofos Strani park waar onder andere een amfitheater is te vinden. Een van de oudste gebouwen van de stad is de Sint Nicolaas kerk wat bovenaan de top van de stad is te vinden. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de stad.
 • Caretta-Caretta schildpadden
  Zakynthos is zeer bekend om zijn bijzondere Caretta-Caretta schildpadden. Om de afmeting van zijn hoofd, worden Caretta-Carettadeze schildpadden ook wel ‘dikkopschildpadden’ genoemd. Hij komt op meerdere plaatsen voor in en rondom het Middellandse zeegebied, maar vooral bij Zakynthos. Vooral aan de zuidelijke kant van het eiland komen deze schildpadden voor op meerdere, vooral beschutte stranden. De stranden van Kalamaki en Gerakas worden vaak streng bewaakt omdat de schildpadden hier graag hun eieren begraven in het zand. Soms wordt het gebied zelfs verboden om te betreden. Vaak wordt dit uitgevoerd door personeel van het ‘National Marine Park van Zakynthos’.
 • Blauwe grotten
  Zakynthos heeft op veel plaatsen een rotsachtige kustlijn. In de loop van de jaren zijn er genoeg grotten ontstaan die je kunt bezichtigen. Blauwe grottenHeel bijzondere grotten van Zakynthos zijn de ‘Blauwe Grotten’. De weerkaatsing van het licht op het water geeft een bijzonder mooie blauwe gloed in de verschillende rotspartijen. Vooral vroeg in de ochtend zijn de kleuren spectaculair. Je vindt deze grotten bij Agios Nikolaos en Skinàri Cape. Bij de badplaats Xigia zijn ook bijzondere grotten te vinden. Ze bevatten namelijk collageen en zwavel, wat een geneeskrachtige werking heeft op onder andere reuma en gewrichtsklachten. Er is een spa in de buurt waar je heerlijk verwend kunt worden.
 • Laganas
  Laganas ligt in het zuiden van het eiland Zakynthos. In de haven vertrekken veel toeristische boottochten. De meest bekende bestemming is naar het schildpadden eiland Marathonisi. Vele toeristen worden  naar de bekende plaats Laganas getrokken om zijn prima uitgaansleven, terrasjes en restaurants. Het is een waar walhala van, meest Engelse, uitgaans toeristen. Opvallend is dat het strand in het centrum overdag wordt bemenst met zon aanbidders en ‘s avonds de taxi’s en lokale auto’s het bezit er van nemen. Vlakbij zijn voldoende stranden te vinden. Omdat sommige stranden broedplaatsen zijn van de Caretta-Caretta schildpadden, mogen er geen activiteiten plaats vinden. In de 18e eeuw stond in Laganas het mooiste gebouw van het eiland ‘kasteel Sarakíno’. Helaas heeft de aardbeving van 1953 ook hier zijn sporen achter gelaten. Nu is het de ruïne van het kasteel Sarakíno.
 • Agios Sostis
  Zakynthos-vakantie-AgiosSostis-GriekenlandVoor de aardbeving was het eiland Agios Sostis verbonden met het vaste land van Zakynthos. Het is nu middels een brug weer verbonden van de plaats Laganas. Agios Sostis heeft een rustige sfeer. Verschillende boottochten worden er georganiseerd of met een paar minuten rijden kunt u de drukte van Laganas opzoeken. Agios Sostis heeft een klein en knus strand. Door het ondiepe en heldere water is het prima voor gezinnen met kleine kinderen. De grotere stranden zijn te vinden in baai van Cameo Island wat tegenover de haven van Agios Sostis ligt. Via een houten brug kun je er naar toe. Door het schitterende heldere water is scuba duiken hier een veel gedane watersport.
 • Navagio Bay
  Navagio Bay staat vooral bekend om zijn scheepswrak.Dsc00373 Deze schilderachtige baai is omringd door kalkstenen rotsen en kliffen wat het geheel Dsc00375een mysterieuze uitstraling geeft. Het strand in combinatie met de azuur blauwe zee maken het tot een droomlocatie. Het is niet voor niets de meest gefotografeerde baai van Zakynthos. Het scheepswrak ligt er waarschijnlijk vanaf 1980. Het verhaal vertelt dat het een sigaretten smokkelboot was die op weg was van Turkije naar Italië. De baai is alleen te bereiken met de boot en die vertrekken vanuit Agios Nikolaos in het noorden van Zakynthos. Ook kan men een mooi fotoshot maken van een, speciaal daarvoor, aangelegd balkon wat zich 800 meter boven het scheepswrak bevind.
 • Kloosters
  Dsc00382Zakynthos heeft vele kloosters en kerken. Aan het dorp Lagopodo ligt het prachtige klooster Panagia i Eleftherótria, vlakbij de kerk van Saint Mavra in Macherádo. Het klooster van Strofadia lijkt op een kasteel. De geschiedenis van dit klooster brengt je terug naar de eerste helft van de 13e eeuw. Meer van dit soort kloosters zijn bijvoorbeeld het klooster van Spiliotissa, St. Georgios – Krimon, Van Skopiotissa, St. Andreas, Anafonitria, Yperagathos – Sina en St. Ioannis Prodromos – Baptist. Huur een auto en ga on tour een leuke rit over het eiland is in een dag goed te doen. Verstandig is het eiland in 2e te splitsen zodat je wat meer tijd hebt om de bezienswaardigheden te bekijken.
 • Tsilivi
  Tsilivi is een badplaats wat ligt in het noord oosten van Zakynthos. Eigenlijk is deze plaats zeer divers. Er is een twee kilometer lang strand met verschillende eet- en drinkgelegenheden. Met de heldere zee en het mooie strand met ligbedden is het heerlijk relaxen. Je vindt er voldoende winkelgelegenheden, clubs, disco’s, restaurants en veel oude vissersboten die je brengen daar waar je heen wilt.
 • Kampi en Keri
  Voor een beetje romantiek ga je richting het zuidwesten naar de plaatsen Kampi en Keri. 2008 Zakynthos (12)Beide plaatsen staan bekend om hun fenomenale zonsondergan2008 Zakynthos (11)g. Bij het bergdorpje Kampi in het westen bij Porto Schiza is het mogelijk om tegen een berghelling tijdens een diner te genieten van de prachtig gekleurde zonsondergang. Keri ligt een aantal kilometer ten zuidwesten van Zakynthos stad. Doordat het oude dorp Keri op een berg ligt, heeft het een zeer moo i uitzicht op de zonsondergangen. Verschillende kleurschakeringen weerspiegelen op het wateroppervlakte, wat zorgt voor de meest mooie plaatjes. Verwar Keri niet met het nieuwe dorp aan de kust. Men 2008 Zakynthos (6)vindt er ook ‘s werelds grootste Griekse vlag die is vermeld in het Guinness book of records. Met zijn enorme afmeting is het een ware bezienswaardigheid
 • Dionysios van Zakynthos
  In 1953 werd Zakynthos door een grote aardbeving getroffen met in totaal zo’n 120 schokken, waardoor 70% van het eiland werd verwoest, waaronder vele Venetiaanse huizen en diverse Byzantijnse kerkjes met kunstverzamelingen. Dsc00417De belangrijkste kerk van Zakynthos de “Agios Dionísios” bleef echter gespaard. Dionysios is een beschermheilige van het eiland Zakynthos. Hij werd geboren in 1547 in Zakynthos als zoon van rijke ouders. Hij werd aartsbisschop en later priester. Hij overleed rond 1623. Omdat hij later werd opgegraven waarbij zijn lichaam nog volledig in tact was, is hij als heilige verklaard. Nu wordt elk jaar op 17 december een feest gevierd in het klooster van de Transfiguratie op de Strofaden. In 1716 werden de relieken overgebracht naar Zakynthos, waar dit elk jaar op 24 augustus wordt herdacht. Er wordt dan een tocht door heel de stad gelopen met een kist waarin zijn “overblijfselen” zitten. Zijn lichaam ligt nu in de Sint-Dionysiuskerk van Zakynthos. Deze kerk wordt nu beschouwd als pelgrimsoord.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: