2 á 3 blikjes tomatenblokjes (verse tomaten mag ook maar dan zonder vel en zaadlijsten, 2 kilo) De smaak van verse tomaten hier verschilt enorm ten opzichte van die in Griekenland. De tomaten van daar worden veelal direct ingeblikt en hierheen verscheept. Vandaar de bliktomaten.
een rode en een groene paprika(julliene gesneden en gehalveerd)
2 gesnipperde rode uien
2 á 3 fijn gehakte tenen knoflook
1 bosje vers gehakte peterselie
1/2 bosje vers gehakte oregano
2 laurierblaadjes
peper en zout naar smaak
3 eetlepels olijfolie
klein blikje tomatenpuree
250 cl groentenbouillion
Koksmes
snijplank
blikopener
hapjespan met deksel
spatel
De Griekse (Mediteraanse) keuken werken veel met een tomatensaus en elke keuken heeft zo zijn eigen idee over hoe je een saus kunt maken. Ik probeer jullie een idee te geven hoe de Griekse tomatensaus zou kunnen zijn en wees gerust zo vrij om er een eigen draai aan te geven, smaken verschillen gelukkig.
Verhit de olijfolie op een matig vuurtje en doe de ui en de knoflook erin en laat dit langzaam glazig worden.
Als het ui mengsel mooi glazig is voeg je de paprika toe en laat deze 2 minuutjes lekker mee bakken.
Blus het mengsel met de tomaten blokjes en voeg de kruiden toe. Maak het op smaak met wat peper en zout en breng dit aan de kook. Laat het een minuut of 5 goed inkoken want anders blijft de tomaat bitter. Doe vervolgens het blikje tomatenpuree en de boullion erbij en laat het op een klein vuurtje lekker, afgedekt, 20 minuten door pruttelen. Als de saus nog niet ingedikt is laat je de laatste 10 minuten de deksel eraf.
Je basissaus is nu klaar.
Voor een verfijnde saus kun je hem pureren.
Mocht je de saus gaan gebruiken bij vlees dan wordt er vaak 3 schepjes suiker en 2 theelpels kaneel aan toegevoegd en voegen ze wat komijn toe. Dit geeft de saus een geweldige boost
Ga je de saus gebruiken voor een vis gerecht dan wordt vaak de groenten boullion vervangen door visfond.
Een echte Griekse smaakmaker is, er een 1/2 kruimige plak Feta door te doen.