Naamdag

door Sancha Schuurs

Griekse namen. Kom jij ook vaak in Griekenland? Dan ken je vast wel een Jorgos, Ioannis, Dimitris, Antonis of Michalis. Bij de dames zijn namen als Maria, Aleksandra, Katarina, Irini en Kristina heel gebruikelijk. Dat die namen zoveel voorkomen is eigenlijk heel logisch: volgens de Griekse traditie wordt het kind vernoemd naar de oma of opa. Maar… in Griekenland krijgt een baby pas een naam als het wordt gedoopt.

NAAMDAG

Bijna elke Griek is vernoemd naar een christelijke heilige of martelaar of naar een personage of God uit de Griekse mythologie. En elke dag van het jaar draagt een van deze namen. De naamdag van een Griek wordt grootser gevierd dan zijn of haar verjaardag! Zo is bijvoorbeeld 7 januari de dag van Johannes de Doper en het is daarom de naamdag van alle Grieken die Yannis (Johan, mannelijk) of Yanna (Johanna, vrouwelijk) heten. Heb je pech en geen naamdag? Daar hebben ze Allerheiligen (1 november) voor bedacht.

KADO’S.

Het is gebruikelijk om op de naamdag een kado te geven. En het is echt Grieks om iets te geven dat je zelf gemaakt hebt of dat je kunt gebruiken om mee te koken. Bijvoorbeeld een pak suiker, een fles olijfolie of zelfgebakken koekjes.

MIJN FAVORIETE NAMEN

Ektor, Stelios en Vasilis zijn mijn favoriete mannennamen. Ektor was een Trojaanse prins. De naam betekent ‘hij die overwint’. Stelios betekent ‘kracht’ en Vasilis ‘met Koninklijk bloed’. Vasilis is in het Nederlands Wilhelmus. De namen Despina, Kaliopi en Erato vind ik echt heel bijzonder, omdat ze zo typisch Grieks zijn. Despina betekent ‘vrouw’. Mooi hè? Zij was een nimf in de Griekse mythologie. Ook een maan van Neptunus is naar haar genoemd. Kaliopi was een dochter van Zeus en een van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Haar naam betekent ‘met de mooie stem’, en ze was de muze van het heldendicht. Ook Erato was een van de negen muzen. Haar naam betekent ‘beminnelijke’ en ze is de muze van de hymne, het lied en de lyriek.

BIJZONDER

Natuurlijk ben ik fan van de namen Iris en Sophia. Iedereen die mij kent, die snapt meteen waarom. Mijn poesjes hebben hun namen om bijzondere redenen gekregen.

IRIS

Iris is vernoemd naar Irene, degene die ervoor gezorgd heeft dat ze vanaf Kythira naar Nederland kwam. De eerste twee letters van hun namen zijn gelijk. Iris is niet alleen een bloem of de Iris van je oog, maar ook een Griekse godin. Zij is de boodschapster van de goden en de personificatie van de regenboog. En dat past prachtig bij haar mooie kleurtjes!

SOPHIA

Sophia komt ook van Kythira. Zij heeft haar naam om twee redenen. Op Kythira zijn maar liefst drie grotten die de naam Agia Sophia dragen. En de Bulgaarse Rosi heeft ons poesje de eerste weken van haar leven verzorgd. De hoofdstad van Bulgarije is… juist, Sofia! Sophia betekent ‘levenswijsheid’. En die kleine heeft in haar korte leventje al heel wat moeten doorstaan.P.S.: Ik kreeg deze week ook zelfgemaakte kado’s. Stelios en Katarina hebben een potje gevuld met zandstrand en schelpjes van Kefalonia met een kaarsje erin en een touwtje er omheen. Het heeft een bijzonder plekje in mijn winkel gekregen. En een speciaal plekje in mijn hart. Georgios stuurde ook een kadootje mee bij de bestelling die ik bij hem deed: pasteli die hij maakte van zijn eigen honing. Die hebben al een plekje in mijn maag gekregen. Heerlijk!

Kijk voor meer betekenissen van Griekse namen op https://www.grieksegids.nl/namen/jongensnamen.php

Wil je weten wanneer jouw naamdag is? Kijk dan op http://www.athensinfoguide.com/nl/genname01.htm

Advertisement

One thought on “Naamdag”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.