Kefalonia

Dit grootste Ionische eiland is grillig van vorm en staat bekend om zijn rustgevende en vriendelijke dorpen. Ook hier heeft de aardbeving van 1953 zijn sporen achtergelaten. Het eiland wordt ook wel Kefallinia en Cephalonia genoemd en heeft veel paradoxen. In Katavothres stromen dagelijks duizenden liters zeewater onafgebroken in een scheur in de aarde en verdwijnen er simpelweg. Na een jarenlang onderzoek is gebleken dat dit water ondergronds het eiland passeert en weer aan de oppervlakte komt in het meer van Melissani. De kustlijn heeft een aantal machtige kliffen en mooie baaien. De spectaculaire grotten zijn soms voorzien van een feeërieke uitstraling, waarbij zonlicht een grote rol speelt. In het bergachtige landschap wordt veel landbouw bedreven, waaronder de heerlijke lokale wijnen zoals de Mandoles en Robolawijn. De nabijheid van een aantal eilanden, maakt van het gebied de perfecte locatie voor eiland-hoppen en de diepe donkerblauwe Ionische zee een uitstekend zeil gebied.

 • Argostoli
  De drukke hoofdstad van Kefalonia is niet heel sfeervol,

  This slideshow requires JavaScript.

  maar een moderne stad en ligt bijzonder fraai aan een baai. Voor een dagje winkelen of het bezoeken van een lokale markt is het heel geschikt. De haven wordt druk bezocht en de straten zijn altijd vol verkeer. Het archeologisch museum, dagelijks geopend van 08.30 tot 15.00 uur behalve maandag, heeft een aantal interessante vondsten uit graven uit de Mykeense tijd als wapens, sarcofagen, sieraden, gouden munten en werktuigen. De vondsten zijn overal op het eiland gedaan, maar vooral in Kolokata, Metaxata en Mazakarata. In de stedelijke bibliotheek Korgialenios vind je vele klederdrachten, oude interieurs en een aantal oude iconen. De bibliotheek is dagelijks geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur en op zon- en feestdagen gesloten. Ten zuidoosten van de hoofdstad liggen de resten van de antieke stad Krani met delen van een stadsmuur, altaar en een tempel. Aan de waterkant heb je een mooi uitzicht op de Drapanobrug uit 1813. De Napier vuurtoren ziet er meer uit als een tempel met zuilen. Op het Kabanas plein heb je vanuit de klokkentoren een spectaculair uitzicht over de stad en het landschap. De dichtstbijzijnde badplaats is Lassi.

 • Vuurtoren St. Theodoroi
  Dit prachtige bouwwerk is na de vernietigende aardbeving uit 1953 volledig herbouwd in 1960 door de architect Takis Pavlatos. Het telt 20 kolommen en is acht meter hoog. Je komt deze vuurtoren tegen op een kunstmatig schiereiland langs de weg naar Katavothres of op weg met de boot naar Lixouri.
 • Fiskardo
  Voor veel mensen is dit het mooiste dorp van het Griekse eiland Kefalonia. Dit havenstadje heeft dan ook genoeg te bieden voor toeristen. Je kan er heerlijk eten, winkelen of op het terras genieten van de heerlijke lokale wijnen. De prachtige Venetiaanse huizen in de regio geven je al snel dat heerlijke vakantiegevoel. In de haven is het zeker in de zomer nogal druk. De veerboten halen en brengen de (dagjes) mensen van en naar de dichtbij gelegen plaatsen en eilanden. De plaatselijke duikschool geeft volwassenen en kinderen de kans om de beginselen van het duiken te leren. De jetset komt daar met hun imposante zeilschepen en doen zich tegoed aan de heerlijke gerechten die door de lokale tavernes worden geserveerd
 • Assos
  Dit charmante dorpje ligt op het kleine schiereiland Assos, wat aan de westkust van Kefalonia ligt, is bekend om zijn rust en gastvrije bevolking. Er zijn een aantal ruïnes te vinden rondom het Venetiaanse kasteel uit de 16e eeuw. De smalle straatjes met in pastelkleur geverfde woningen hebben een mediterrane uitstraling. Aan de kade zijn wat kleine cafeetjes te vinden, waarvandaan je een prachtig uitzicht over de baai hebt.
 • Meer van Melissani
  Het azuurblauwe water in de grot van Melissani trekt jaarlijks vele bezoekers. Het sprookjesachtige tafereel, wordt gecreëerd door de zon die door een gat in de grot schijnt. Hierdoor wordt het water nog lichter dan het als is en waan je jezelf in een klein stukje paradijs. Met een bootje kun je varen in deze grot en daarbuiten. Een andere bijzondere grot ligt op ongeveer vijf kilometer van Sami. Dit is de Drogarati grot.
 • Myrtos strand
  Het mooiste en beroemdste strand van Kefalonia ligt op ongeveer vijf kilometer van het dorpje Assos in het noordwesten van het eiland. Dit strand is al meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste strand van Griekenland en zeg nauw zelf, waar toch??.Het strand is niet heel groot, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door zijn bijzondere mooie uitstraling. Het heldere water en witte kiezelzand zijn een garantie voor een perfecte rustdag.
 • Kloosters
  Het eiland telt heel wat kloosters. De meest bijzondere zijn: Klooster van Panagia van Thematon bij Agia Efthimia, Klooster in Pagania Atrou, Klooster Panagia van Platiteras bij Fiskardo, Klooster Agios Andreas bij Svoronata, Klooster Panagia van Agrilion bij Sami en het Klooster van Kipoureon wat in Lixouri ligt. Dit laatst genoemde klooster ligt aan de westkust van de plaats Lixouri. Het prijkt op ongeveer een negentig meter boven de zee uit. In de 17e werd het mannenklooster gebouwd. De zonsondergang vanaf dit klooster is opmerkelijk.
 • Kasteel Agios Georges
  Op een heuvel aan de rand van de Livatho Vallei staat een bijzonder fraai kasteel uit 16e eeuw. Het kasteel wat verdeeld is over twee delen, beslaat een oppervlakte van een kleine 16.000 m². Onder het kasteel is een galerie te bezoeken. Helaas heeft het kasteel veel te lijden gehad tijdens de aardbeving van 1953.Ten zuidwesten liggen de ruïnes van de kerk van St. Theodori. Het kasteel en de kerk liggen ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Argostoli.
 • Klooster van St. Gerasimos
  De aristocraat Gerasimos leefde in een door hem opgerichte klooster om daar de armen te verzorgen. Na zijn dood in 1579 heeft men hem tot twee maal toe heeft opgegraven en werden zij geconfronteerd met een intact lichaam. Sindsdien is hij tot een heilige verklaard. Sindsdien viert men het feest van St. Gerasimos op 16 augustus en passeren zieke mensen zijn kist in het klooster met de hoop op genezing. Het klooster is gebouwd op een grot waar hij eerder als kluizenaar leefde. Via een ladder in het klooster is deze grot nog altijd bereikbaar.
Advertisement

One thought on “Kefalonia”

 1. I have noticed you don’t monetize griekseweetjes.nl, don’t waste your
  traffic, you can earn extra cash every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites), for
  more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: