De Grieken eten met herrie

De Grieken eten met herrie

Het is moeilijk voor te stellen, Grieks eten zonder herrie.

Als families en vrienden aan tafel gaan om te eten, gaan de decibels omhoog. Eten is een sociale aangelegenheid, en maaltijden worden vaak gedeeld door iedereen aan tafel.  Dit gecombineerd met traditionele Griekse tafelgebruiken en het Griekse temperament, maakt het al gauw een levendige en gezellige bedoening.

Voor degenen die niet bekend zijn met de traditionele Griekse manieren: Het zien en horen van de mensen, het klinken van de glazen, en het over de tafel reiken vanuit alle richtingen, kan even schrikken zijn, maar wees gerust. Deze Griekse kakafonie is de traditionele manier van het gebruiken van de maaltijd. Deze ‘alledaagse’ gezelligheid zorgt voor een feest aan smaken, geuren en indrukken, voor en met iedereen.

Ook bij het horen en zien van de Griekse taal en temperament, lijkt het wel alsof ze elkaar elk moment te lijf kunnen gaan, maar niets is minder waar.  Wanneer de emoties opspelen gaat het geluid ook omhoog!
Het traditioneel Griekse eten of diner wordt in de restaurants geserveerd, vaak worden de diverse maaltijden op de tafel gezet en leunen de Grieken over de tafel heen om, met vork of lepel,  het eten van de schaal rechtstreeks in hun mond te stoppen.

Een typische Griekse tafel bestaat uit een aantal aperitieven of mezes, één of twee hoofdmaaltijden, bijgerechten en toebehoren.

Reiken, het tikken van vorken tegen elkaar, stoten en morsen zijn zaken die daarbij horen.

Het zorgt voor een vrolijke opgewonden sfeer, veel gelach en de leukste gesprekken…. er zal geen ruimte zijn om even rustig te eten wat er op je bord ligt.
Dus als je op zoek bent naar een levendige tafel zonder voorwaarden:  “ga Grieks eten”. Het zal een hele toer worden om stil te zijn als je met z’n allen tegelijk om de laatste olijf vecht.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: