Alonissos

Alonissos is een kleinere  eilanden die bij de eilandengroep de Noordelijke Sporaden behoort. Van deze eilandengroep is Skyros duidelijk de grootste, daarna volgen Skopelos en Skiathos, Alonissos volgt als vierde. De hoofdstad van dit kleine eiland is 2009 Skopelos (54)Alonissos-stad, door de plaatselijke bevolking Liadromia genoemd. Deze hoofdstad is op een heuvel gebouwd en heeft weinig toerisme.

Ook Alonissos heeft een zware aardbeving (1965) te verduren gehad, waardoor veel van de traditionele bouwwerken verwoest zijn. Het uitzicht vanaf Alonissos-stad is schitterend en het dorp is dan ook tot monument verklaard. Alonissos heeft een uniek maritiem park met zeldzame Monniksrobben

Verder is het leuk om met een bootje een van de kleinere nabij gelegen eilandjes te bezoeken, zoals Gioura, Kyra Panagia en Xiro. Ook deze eilandjes zijn veelal bewoond, je zult daar de traditionele Griek treffen. Alonissos is één van de beste duikbestemmingen van Griekenland en ook birdwatchen behoort tot de mogelijkheden tijdens je vakantie. Het is de Griekse eco-vakantiebestemming.

Bij Alonissos vind je het beschermde “Marine Park” en je kunt excursies boeken om het natuurpark in de zee te ontdekken en bekijken. Cruises kunnen worden gemaakt naar het eiland Psathoura en het klooster van Kyra-Panagia. Zeer bijzonder zijn de Monachus-Monachus zeehonden (Monniksrobben) die op Alonissos en de kleine buureilanden leven. Een bedreigde diersoort en gelukkig zijn de wateren rondom Alonissos als beschermd natuurgebied uitgeroepen. De onderwaterwereld bij Alonissos is prachtig en populair bij duikers. Je kunt duiken in de baai Steni Vala of georganiseerd met instructeurs in het maritieme park.

Bij de eilandengroep Erimonisa kun je zeldzame vogelsoorten spotten. De valkensoort “Mavropetritis” en de nog zeldzamere arend “Spitzaetos” komen hier voor. Dolfijnen die je in de wateren rondom de eilanden kunt zien zijn de gestreepte dolfijn en de tuimelaar.

Alonissos vakantiebestemmingen

Alonissos het haventje van de hoofdstad Patitiri in Griekenland

De populaire en drukkere vakantiebestemmingen op Alonissos zijn Patitiri en Votsi. Beide badplaatsen liggen naast elkaar in het zuidoosten van het eiland. Patitiri is met de haven ook de plaats waar de toeristen het eiland bereiken.

Palia Alonissos – of ook wel oud Alonissos, Hora, Palio Horio of Liadromia. Allemaal namen die de lokale bevolking gebruikt voor oude hoofdstad van het eiland. De ruïnes van een 15e eeuws Venetiaans kasteel (Castro), de oude school en de dorpskerkjes zijn zeker bezienswaardig. Bezoek de kerk van Agios Georgios in het Castro en loop door naar de ontspanningstunnel Lisva vlakbij de Paraport ingang van het Castro. Een mooie plek voor een foto van het spectaculaire uitzicht maak je halverwege het pad als je van de kerk naar de tunnel loopt.

Steni Vala – is een pittoresk vissersdorpje in het oosten van Alonissos. Het was eens een schuiloord voor zeerovers, maar is tegenwoordig de lokatie op Alonissos om vis te eten in een van de vele visrestaurants. In het haventje liggen naast de nodige vissersboten ook veel zeilboten.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: