Do and don’ts in Griekenland

2006 Kefalonia (16)
Virgin Mary Orthodox Monastery Kipouria Kefalonia

Reizen in Griekenland kan een fascinerende ervaring zijn.  Prachtige landschappen, levendige interactie met de lokale bevolking, ze zijn gastvrij en weten hoe ze je op je gemak kunnen stellen.

Het kennen van een paar Griekse woorden, zoals ‘Kalimera’ (goedemorgen), ‘Kalispera’ (goedenavond) en ‘Kalinigta’ (goedenacht), kunnen helpen om een ​​positieve indruk te maken, en breken het ijs.

Een diepere sympathie kun je krijgen van de Grieken wanneer  je respect toont voor bepaalde diepgewortelde culturele gebruiken.

Toon interesse in het Grieks erfgoed;

Dsc00425

Grieken zijn trots op hun glorieuze verleden en heel blij wanneer buitenlanders interesse tonen.

Een beetje basiskennis van de Griekse beschaving, filosofie of kunst kan zorgen voor een levendig gesprek.

Probeer wat over de lokale tradities te weten;

Ondanks zijn grote nationale cohesie, is Griekenland rijk aan lokale gebruiken: huwelijksgebruiken, voedsel en traditionele dansen kunnen variëren van dorp tot dorp, waardoor het ontdekken van Griekenland zeer intrigerend is – zelfs voor autochtonen. Vooral de lokale dansen zijn een sterk medium van de sociale cohesie en de Grieken zijn erg onder de indruk wanneer buitenlanders proberen mee te doen. Vragen over zulke tradities, of zelfs de ervaring delen met de lokale bevolking, wordt enorm gewaardeerd door de Grieken en vormt de basis voor een prettige verstandhouding.

Respecteer het bijgeloof ( complimenteer eerlijk en oprecht)matiasma

Bijgeloof is nog steeds wijdverbreid in de dorpen. Een typisch voorbeeld is de Matiasma, het boze oog. Er wordt aangenomen dat een persoon zich psychisch of fysiek slecht kan voelen als gevolg van het ontvangen van een compliment met een korreltje jaloezie.

Er zijn twee oplossingen om zich hiertegen te beschermen.  Draag een blauwe charme (of armband) met het oog er op geschilderd, of zeg: “ftou, ftou, ftou” (simulatie van spugen) drie keer bij de ontvangst van het betrokken compliment.

Besteed aandacht aan relaties

De Griekse samenleving is doordrongen met persoonlijke en professionele verbindingen. Kunnen rekenen op een breed netwerk is van fundamenteel belang voor het krijgen van steun in het dagelijks leven en zelfs in het bedrijfsleven. Daarom is de juiste sociale interactie een must: van persoonlijke ontmoetingen naar uitstapjes, alles is belangrijk. Zelfs al is je verblijf slechts voor een paar dagen, het is de moeite waard om een ​​echte relatie met de lokale bevolking te verkrijgen. In veel gevallen ontwikkel je een band waardoor je bijna een deel van de familie zal zijn.

Neem de tijd en geniet van het levenkafeneon_met_mannen

Een ‘take-it-easy’ benadering vormt de basis voor een prettige relatie met de Grieken. Wanneer er geen druk is om een ​​deal te sluiten of punctueel te zijn voor een afspraak (zoals in het bedrijfsleven) is het vooral belangrijk om van het leven te genieten. Probeer eens een lange babbel over de huidige wereldpolitiek bij een koffiehuis, een aperitiefje bij de zee, of het bijwonen van een traditionele dans tijdens uw verblijf.

Onderschatten religieuze verbindingen niet.

Hoewel het grootste deel van de bevolking geen kerkgangers zijn, de Grieken zijn zeer aan religieuze tradities verbonden. Ze vieren en wisselen geschenken uit op de dag van de heilige naar wie ze zijn genoemd. Een gewoonte die belangrijker is dan verjaardagen en verspreid is over heel Griekenland. De Grieks-orthodoxe kerk speelt nog steeds een grote rol in het land en wordt gerespecteerd door de meeste mensen.

Onderschat de politieke gevoeligheden niet!
De Grieken zijn vooral bekend om hun trots en verbondenheid met hun land en haar instelling.  Kritiek over interne zaken, zoals de politieke situatie van Cyprus of de economische crisis of het Europese beleid maakt de Grieken prikkelbaar (en ongetwijfeld zal het niet helpen jezelf geliefd bij hen te maken).
Wees open en eerlijk
Aanraken, en sterk oogcontact is heel gebruikelijk. Knuffelen, kussen op de wangen en ‘arm-in-arm lopen’ is heel normaal. Terwijl informeel handelen met een zakenpartner wordt beschouwd als onbeleefd voordat de relatie is geconsolideerd, een te starre houding kan beslist  een meer gevestigde professionele relatie of vriendschap ruïneren.
Vergeet het geschenk niet!
Het is gebruikelijk om een ​​klein geschenk aan de gastheer te brengen wanneer je bent uitgenodigd voor een diner in een Grieks huis. Bloemen, chocolade of een fles goede wijn zijn doorgaans zeer goed aanvaard. Kom je met een zelf gemaakte Galaktoboureko

Galaktoboureko
Galaktoboureko

dan heeft het familiegevoel meer de overhand, Echter dure cadeaus worden enkel aangeboden wanneer de gastheer dit kan beantwoorden zonder een ongemakkelijk gevoel te krijgen.
Denk aan uw omgangsvormen bij het diner
Stiptheid wordt niet verwacht en een half uur vertraging is gebruikelijk. De gastheer geeft normaal gesproken aan waar de gast moet zitten, meestal op de beste stoel. Sommige levensmiddelen, zoals salades en hapjes, worden geplaatst in het midden van de tafel en kunnen worden gedeeld. Een groot deel van de discussie, geluid en interactie die de maaltijd begeleiden (lees het stukje (Grieken eten met herrie) voor meer bijzonderheden) is omdat dineren een van de favoriete sociale bezigheden voor de Grieken is. Geniet van het eten en de gastvrijheid en toast op uw gastheer: ‘gia ti̱n ygeía mas!'(voor onze gezondheid!).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: