Ingrediënten
- tomaten: 1 kg rijpe
- lam: 1½ kg (schouder), gesneden in porties
- knoflook: 6 knoflook, fijngehakt
- eetlepel gedroogde oregano
- 0.5 eetlepel gedroogde mint
- olijfolie: ½ kop
- laurierblad: 1
- tomatenpuree 1 eetlepel
- orzo: 500g
- uien: 2, fijngehakt
- boter: ½ kop
- zout een beetje
- versgemalen peper
Bereidingswijze
- Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en rasp ze op een doos rasp. Spoel het vlees en droog, voeg zout en peper toe. Doe het in een aarden ovenschaal met een deksel en voeg de knoflook, olijfolie, tomaten, laurier, de kruiden en tomatenpuree, opgelost in een beetje warm water toe.
- Dek de schaal af en kook op 180οC voor 1½ uur. Fruit de uien in de boter 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de orzo, uien en warm water toe. Laat het , met de deksel erop, nog een 0,5 tot 1 uur doorkoken tot de orzo gaar is. Voeg indien nodig warm water toe.
Tips
Deze traditionele yiouvetsi is de zondag lunch van de Griekse families . Generaties zijn opgegroeid met dit gerecht, en het blijft een favoriet. U kunt ook proberen het met kalfsvlees of kip in plaats van lam.