Als ik zo naar buiten kijk dan wordt het echt weer stoofpotjes tijd. Daar ben ik nu een beetje laat voor maar deze schotel kan wel. En je kunt er een paar kruimige aardappelen door doen als variatie. Kali Orexi

KOUTOPOLOU ME NTOMATAS
- 2 á 3 blikjes tomatenblokjes (verse tomaten mag ook maar dan zonder vel en zaadlijsten, 2 kilo) De smaak van verse tomaten hier verschilt enorm ten opzichte van die in Griekenland. De tomaten van daar worden veelal direct ingeblikt en hierheen verscheept. Vandaar de bliktomaten.
- een rode en een groene paprika (julienne gesneden en gehalveerd)
- 2 gesnipperde rode uien
- 4 kipfilets
- 2 fijn gehakte tenen knoflook
- 1 bosje vers gehakte peterselie
- 1/2 bosje vers gehakte oregano
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout en paprikapoeder naar smaak
- 3 eetlepels olijfolie
- klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel kaneel
- 2 suikerklontjes
- 250 cl kippenbouillon
Koksmes
snijplank
blikopener
hapjespan met deksel
spatel
Wrijf de kipfilets in met een mengsel van peper zout en paprikapoeder en bak ze lekker bruin.
Verhit de olijfolie op een matig vuurtje en doe de ui en de knoflook erin en laat dit langzaam glazig worden.
Als het ui mengsel mooi glazig is voeg je de paprika toe en laat deze 2 minuutjes lekker mee bakken.
Blus het mengsel met de tomaten blokjes en voeg de kruiden toe. Maak het op smaak met wat peper en zout en breng dit aan de kook. Laat het een minuut of 5 goed inkoken want anders blijft de tomaat bitter. Voeg de kaneel en suikerklontjes toe. Doe vervolgens het blikje tomatenpuree en de bouillon erbij en laat het op een klein vuurtje lekker afgedekt sudderen, Voeg na 5 minuten de kipfilets erbij en laat het daarna nog 10 minuten door sudderen. Als de saus nog niet ingedikt is laat je de laatste 10 minuten de deksel eraf.
Lekker met zuurdezembrood en een choriatiki (griekse boerensalade)
Een echte Griekse smaakmaker is, er een 1/2 kruimige plak Feta door te doen.
De Griekse keuken