Galaktoboureko

Galaktoboureko
Galaktoboureko

Korte omschrijving gerecht:
Grieken nemen geen bloemen mee naar hun gasten maar vaak een geheimzinnige zak die al snel verraadt wat er in zit “Melkkoek”. Één van de lekkerste is deze

Aantal personen: 10

Ingrediënten:
4 dl melk
bloem
300gr filodeeg
200 gr gesmolten boter
3 eieren
2 eidooiers
100gr suiker
75 gr tarwe griesmeel
merg van een vanillestokje

Voor de siroop
300gr suiker
2dl water
1 el citroensap
1/2 tl vanille-extract

Hulpmiddelen:
Steelpan, mengkom, schaaltje, bakvorm 20×30 cm, scherp koksmes

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 190 gr. Kook de melk en laat deze afkoelen. doe twee eidooiers in een schaaltje. Bekleed de bakvorm met bakpapier en bestuif hem met bloem. Smelt de boter (mag niet bruin worden)

Bereidingswijze:
Bekleed de bakvorm met de helft van het filodeeg en laat hem iets over de rand uitsteken. bestrijk het deeg royaal met gesmolten boter. Roer de eieren, de eidooiers en de suiker in een kom schuimig.

Doe het mengsel in een steelpan en verwarm het op een klein vuurtje. Voeg voorzichtig, al roerend, het tarwegriesmeel, de vanille en de melk toe. Verwarm het tot het stroperig gaat worden. Neem dan direct de pan van het vuur. Roer er 100 gr gesmolten boter door.

Verdeel de vulling over de bakvorm, bedek de vorm met de rest van het filodeeg en vouw, het over de rand uitstekende deeg, over de rand. Bestrijk ook dit deeg met gesmolten boter. Snij met het scherpe mes (zonder druk uit te voeren) het deeg in stukken en zet de bakvorm in de oven. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 160 gr en laat het gebak in 30 minuten mooi van kleur worden.

Kook ondertussen, al roerend, een siroop van suiker, het water, het citroensap en het vanille extract. Als het gebak uit de oven komt giet dan de siroop in een dunne straal over de nog warme melkkoek.

Serveertips:
Filodeeg droogt snel uit. Bewaar niet gebruikte velletjes daarom tussen twee met een vochtige theedoek afgedekte theedoeken. Dek het gebak niet af want dan wordt de bladerdeeg slap.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: