Molyvos

2012 Lesbos (17)Molyvos, is na Mytilini de grootste stad van het Griekse eiland Lesbos en ligt op het noordelijkste puntje van Lesvos. Molyvos wordt ook wel Mythimna genoemd en ligt 62 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Mytilini en zeven kilometer ten noorden van Petra. Al van veraf zie je de middeleeuwse vesting boven de stad uit, met daaronder een labyrint van huizen van de stad amfitheatersgewijs gebouwd tegen de heuvel. Molyvos is pittoresk en heeft veel bezienswaardigheden.

De oude burcht pronkt boven Molyvos en geeft een historische uitstraling

De oranje dakpannen schitteren in de zon en geven een fraai contrast op een zonnige dag in Molyvos. Molyvosheeft een interessante architectuur en behoorlijk wat herenhuizen uit de 18e eeuw vallen onder monumentenzorg. Ze zijn gebouwd van stenen uit de omgeving en geven de stad hierdoor een natuurlijk karakter. Vanaf het kasteel van Molyvos, de oude burcht, op de heuvel heb je een schitterend uitzicht op Molyvos, de haven en de wijde omtrek. ‘s Nachts is het oude kasteel fraai verlicht en lijkt het op een kroon.

Wandelen kun je prima in Molyvos. Het is heerlijk slenteren door de smalle straatjes2012 Lesbos (23) de heuvel op dwars door de oude wijken van de stad. De oude herenhuizen sieren de straatjes met houten kozijnen en vaak bruine of rode luikjes. Het lijkt of de tijd hier stilstaat met erfstukken uit de Romeinse tijd, de Byzantijnse periode en van Gatteluzzi.

Een wandeling door Molyvos over de met stenen geplaveide straten is een echte tip om te doen tijdens je vakantie. Er zijn speciale wandeltochten door de stad en kaarten kun je hiervoor kopen in Molyvos zelf.

Ga naar het2012 Lesbos (20) haventje van Molyvos om romantisch te dineren met een glas wijn of ouzo. Hier vind je tavernes langs de kade, waar ze traditionele gerechten serveren en een tip is de verse vis.

Op vier kilometer rijden van Molyvos ligt het dorpEftalou. Hier vind je een mooi kiezelstrand en warmwater bronnen. De bronnen hebben een helende werking voor verschillende ziektes en zijn vrij toegankelijk. In het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn.

Om te shoppen is de traditionele agora in Molyvos een must. De centrale marktstraat is in het voorjaar schitterend bedekt met een lila bloemendak en de fraai gekleurde winkeltjes hier verkopen veel lokale producten en handgemaakte souvenirs. Heerlijk om over te slenteren tijdens je vakantie en een echte tip

Veel van de oude herenhuizen zijn bezienswaardig. Zo ook het herenhuis van 13092011286Komninakis Krallis; een prachtig stukje architectuur uit de 19e eeuw. In 1960 heeft de familie Krallis het gebouw aan de Universiteit van Athene gegeven en het is tegenwoordig nog steeds de faculteit voor beeldende kunst van de school. Je kunt in het Komninakis Krallis huis fraaie schilderijen aan de muren bezichtigen. Een ander voorbeeld van zo’n fraai herenhuis is dat van Yiannakos (Yannakou). De familie woont hier nog steeds, maar je kunt het ook bezichtigen.

De middeleeuwse burcht van Molyvos is een topattractie van de stad. Als je de laatste bocht hebt genomen van de weg vanuit Mytilini, dan zie je de burcht van Molyvos pronkend bovenop de heuvel met de kleurrijke oude huizen eronder. Het is het op één na grootste kasteel van Lesbos. Drie fraaie poorten, een ondergronds aquaduct, de stenen wandelgangen en op het centrale plein van de burcht worden sinds 1960 jaarlijks culturele evenementen georganiseerd in de zomer. Het uitzicht vanaf het kasteel is prachtig en ook van de houten paden aan de buitenzijde van het oude kasteel. Je kunt het kasteel van Mythimna dagelijks bezoeken van 08.00 tot 15.00 uur en de entree bedraagt twee euro per volwassene.

In Molyvos zijn genoeg (goede) restaurants te vinden. 2012 Lesbos (21)In de haven van het stadje kun je heerlijk traditionele mezedes eten bij Ouzadiko toe Baboukou. Op een paar minuten lopen van de oude agora in Molyvos op een pleintje ligt het traditionele en gezellige restaurant Tropicana. Met regelmatig shows, Grieks dansen en het is bovendien een bijzonder sfeervol plekje voor Griekse mezedes en vegetarische gerechten. Voor een frappé of frozen yoghurt ga je naar To Perasma.

Restaurant Captain’s Table heeft een authentieke Griekse keuken en daarbij heb je vanuit het restaurant ook een schitterend uitzicht. Helaas is het restaurant in 2014 afgebrand. In de zomer van 2014 was men al begonnen met de wederopbouw van restaurant Captain’s Table, maar wanneer het eventueel weer open gaat is nog onbekend.

Bij taverna Angelos, als je vanaf Petra komt iets voor Molyvos, kun je ook lekker eten. Een tip van onze bezoekers is de Shrimp Saganaki.

.

Advertisement

One thought on “Molyvos”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: