Korte omschrijving gerecht:
Garides Saganaki is eigenlijk Garnalen in tomatensaus met gebakken Feta. Dit gerecht wordt in heel Griekenland gemaakt maar elke kok geeft er zijn eigen draai aan. Het kan ook als hoofdgerecht worden gemaakt
Aantal personen: 4
Ingrediënten:
2 rode uien
1 kilo tomaten
3 tenen knoflook
half bosje peterselie
1 eetlepel oregano
peper & zout
250 gr Feta
500 gr verse grote garnalen (liefst met kop en staart)
Ouzo
1 klein blikje tomatenpuree voor de kleur
1 theelepel cayenepeper
1 theelepel kaneel
2 suikerklontjes
olijfolie
Hulpmiddelen:
Hapjespan, ovenschaal, koksmes
Voorbereiding:
Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten
Hak de tomaten fijn
Hak de uien fijn
Hak de kruiden fijn
verwarm de oven voor op 160 gr
Bereidingswijze:
Maak de olijf olie warm en bak de uien en de knoflook glazig. Doe de tomaten en de kruiden erbij en laat dit even op een hoog vuurtje doorkoken. Blus het met een lekkere scheut Ouzo.
Vul een ouzo glas en voeg er 2 ijsblokjes bij (yamaz!!) voor bij het koken
Temper het vuur en voeg de suiker, kaneel, tomatenpuree en cayennepeper toe. breng het op smaak met zout en peper. Laat dit 20 minuten op een klein vuurtje inkoken.
Voeg de helft van de feta verbrokkelt toe en laat vervolgens nog een 5 minuten door pruttelen.
Verdeel de garnalen in de ovenschalen en doe de saus erover, verbrokkel de rest van de feta over de schalen en zet ze voor 10 minuten in de oven.
Serveertips:
Lekker met Grieks stokbrood.
Voor een hoofdgerecht kan je de garnalen vervangen voor ongepelde tijgergarnalen