Volkoren brood.

Volkoren brood voor bij de gerechten

 

ingrediënten:

  • 400 gr volkoren bloem
  • 100 gr witte bloem
  • 100 gr spelt ( maar kan ook van 600 gr volkoren bloem)
  • 350 gr lauwwarm water
  • 18 gr verse gist ( of 6 gr. droge gist)
  • 8 gr zout
  • 10 gr ongezouten roomboter of olijf olie

voorbereiding:

Meng de bloem in de keukenmachine en doe de gist bij het lauwwarme water.

Bereiding:

Doe het water met gist langzaam aan het bloemmengsel toevoegen. Laat de keukenmachine rustig op stand 1, in +/-15 minuten mengen, zout en boter nog niet mee mengen.
Op het laatst zout en boter of olijfolie erbij.
rol het daarna op een bolletje. Strooi wat bloem op je werkblad en leg het bolletje daarop.
Over het bolletje een vochtige theedoek leggen en 30 min laten rijzen.
daarna lucht eruit duwen en rechthoekige lap maken.
buitenste flapjes naar binnen vouwen en dan van boven naar beneden echt strak oprollen!!! Maak hem wat groter dan je bakblik!
Hem in een ingevet bakblik leggen met de zijkanten iets naar boven en de naad onderop zo voorkom je afhangende schouders en krijg je een mooi recht brood) of maak er 2 broden van en leg ze op een bakplaat. Leg er een theedoek over en laat zo 30 min rijzen.
zet je oven op 50 gr.
zet je je brood in de oven en laat hem daar 30 min rijzen op 50 gr. dan word ie echt al mooi hoog.
Haal na die 30 min rijzen je brood eruit en zet je oven op 230 gr. Snij een aantal snede in het deeg om hem nog mooier te laten rijzen.

Doe dan het brood in de oven….en besproei de zijkanten en onder kant van de oven even flink met water…dat zorgt straks voor een lekkere knapperige korst
20 min op 230 en dan zet je je oven terug naar 200 gr en laat je hem nog 20 min staan.
2 min voor tijd besproei je de bovenkant van het brood met beetje water.

brood gelijk storten op een rooster en af laten koelen.

Variatie:

Doe na de eerste keer rijzen wat fijngesneden olijven, gedroogde tomaten en wat tijm en meng dit goed door het deeg.

Advertisement
Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: