Skopelos-stad

Skopelos stad is de hoofdstad van het eiland Skopelos, Het is zo’n mooie stad dat je hem na een bezoek niet meer vergeet. Bij aankomst in de haven van Skopelos stad, ben je vanaf het eerste ogenblik onder de indruk. De stad is rond 1500 v.Chr. door inwoners uit Kreta op een heuvel aan zee gebouwd en haar oorspronkelijke naam was Peparithos. De eigen inwoners noemen de stad Chora, maar dat is een naam die ook op andere eilanden aan de hoofdstad gegeven wordt door de inwoners. De witte huisjes zijn in de oorspronkelijke stijl gebouwd en bewaard. Witte huisjes met blauwe en bruine luiken, rode of grijze dakpannen, veel kerkjes, smalle steegjes en heel veel trapjes. Dat zijn de kenmerken van een dorpje op een Grieks eiland, zoals wij ze in onze verbeelding graag zien.

De bouw cropped-img_6946.jpgvan de traditionele huizen van Skopelos stad is enerzijds in Venetiaanse stijl en anderzijds in de Macedonische stijl. Wanneer je door de geplaveide steegjes en op de trapjes loopt, zie je veel kleine kerken, men schat dat het er honderdtwintig zijn. Je ziet ook veel bloemen, de inwoners van Chora hebben hun huisjes en tuintjes versierd met bougainvilles, rozen en allerlei andere mooie bloemen en planten. Op het hoogste punt bevindt zich Kastro, dat betekent kasteel of vesting. Hier staan de oude muren van het kasteel, die door de inwoners wit geschilderd zijn. Skopelos-stad werd vroeger regelmatig aangevallen door piraten, eentje daarvan was de gevreesde Barbarossa. De inwoners probeerden zichzelf te beschermen door de bouw van deze muur. Strategisch bevond de stad zich op zo’n plek, dat deze niet ingenomen kon worden door de piraten. Op deze heuvel zijn geen winkels of terrassen. De terrassen zijn allemaal beneden, rondom de haven. Restaurants en visrestaurants, bars en cafetaria’s, bakkers en groenteboeren, toeristische winkels en kledingzaken, alles is hier te vinden. In Skopelos stad zijn veel hotels en appartementen in allerlei prijsklassen.

is een schitterend tegen een heuvel aangebouwde stad. Met zijn leuke boulevard en winkeltjes en zijn schitterende straatjes is het een heel leuk dag excursie. Zeker een dagje door de straatjes slenteLoukoumades me Frappéren is voor de fotografen
onder ons een waar eldorado. Geef je ogen de kost en kom de meest mooie hoekjes en uitzichten tegen. Wees gerust want verdwalen in deze stad is onmogelijk. Ben je de weg kwijt dan loop je gewoon naar beneden en kom je automatisch op een terras van één van de leuke tavernes terecht.
Onze favoriet is Karavia Taverne waar we steevast een frappe met Loukoumades bestellen. Een lunch maar zeker het diner is voor ons restaurant en ouzorie Finikas. Waar je nog authentieke volks gerechten kunt bestellen die je ergens anders in Griekenland niet zult vinden.

Kortom het is een parel in Egeïsche zee waar je niet gauw uitgekeken raakt.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: