Prasopita – Preitaart uit Griekenland
Ingrediënten:
4 grote preien, in ringen gesneden
1 grote ui, gesnipperd
5 lente uitjes/ bosuitjes in ringetjes gesneden
5 eetlepels dille, fijngesneden
5 eetlepels peterselie, fijngesneden
700 gr feta
1 kop melk (125 ml) en 4 eieren
1 kop melk (125 ml) en 2 eieren
1 theelepel zout
5 eetlepels olijfolie
vloeibare margarine
1 pak fylo deeg
Voorbereiding:
- snipperde ui en de bosuitjes in ringetjes
- snij de prei in ringen
- verbrokkel de feta in een schaal
- snipper de ui
- maak wat boter vloeibaar
Bereiding:
Laat de ui en bosuitjes zachtjes glazig worden in de olijfolie. Doe de, in ringen gesneden, prei erbij. Voeg de peterselie en dille toe en een beetje zout. Klop de vier eieren in een kom op met een kop melk en vermeng dit met de verbrokkelde feta. Laat de prei even afkoelen en uitlekken.Vet de bakplaat in. Leg op de bodem 4 vellen filodeeg, elk bestreken met vloeibare margarine. Wat prei en uien mengsel bovenop de vier lagen filodeeg leggen en wat feta/ei mengsel erbij. Nu twee velen filodeeg erop, elk bestreken met vloeibare margarine en weer prei en feta erop. Hierna nog eens twee vellen filodeeg met margarine bestrijken en prei en feta erop. Bovenste laag weer vier vellen filodeeg gebruiken en elk met vloeibare margarine bestrijken. Snij de taart in stukken. Nu in een kom de twee eieren met melk mengen. Hiermee de bovenste laag bestrijken. In een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius bakken. Ongeveer 30-40 minuten. Eet smakelijk – kali orexi!