Kotópoulo stin tserépi

Recept Kotópoulo stin tserépi (kip uit de tserépi)

Het recept hieronder beschrijft een traditionele manier om kip te koken, maar kan ook met andere vleessoorten zoals konijn worden gebruikt. Het is een traditioneel gerecht van Itháki. Deze manier van koken in de tserépi, een speciaal soort pan, gebruikt men op Itháki en op sommige delen van Kefaloniá.

Traditionele gerechten op Ithaki, GriekenlandIngrediënten

– 1 hele kip in stukken gesneden
– 4 grote, geschilde aardappelen
– 2-3 grote tomaten
– 3 á 4 tenen knoflook
– 1 kop olijfolie
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel grof zeezout
– 1 theelepel gedroogde tijm (origineel wordt hiervoor sapsichó gebruikt; echter alleen op Ithaki te verkrijgen. Tijm is een goede vervanger hiervoor)
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 2 theelepels fijngesneden, verse peterselie
– Sap van 1 citroen
– Peper en zout
– Tapsí (ronde, aluminium ovenschaal met rand); volgens het originele recept. Uiteraard heeft u waarschijnlijk geen houtoven en tserépi voorhanden, dus is een ovenschaal en oven een goed alternatief.

Bereidingswijze

Zie tevens de video; Schil de tomaten dun of ontvel ze en rasp deze boven een schaal en vang hierbij tevens het vocht van de tomaat op. Pers of snijd de tenen knoflook bij dit mengsel. Voeg de olijfolie toe plus wat peper en zout, de peterselie, tijm en oregano in de schaal. Vervolgens samen met het citroensap alles door elkaar roeren.
Leg de stukken kip in het mengsel. De aardappels in grove stukken snijden en tussen het vlees plaatsen. Alles goed door elkaar scheppen zodat het vocht goed met het vlees en de aardappels mengt. Origineel zou er over de schaal een tserépi geplaatst moeten worden. Echter afdekken met folie heeft niet geheel hetzelfde effect, maar toch een lekker resultaat. Het gerecht heeft ongeveer een uur nodig in een middelwarme oven.

Kali Orexi!

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

<span>%d</span> bloggers like this: