Karydopita

Korte omschrijving gerecht:
Karydopita wordt veelal gemaakt om mee te nemen naar speciale gelegenheden. De Grieken nemen eerder eten mee naar vrienden dan een bloemetje

Aantal personen: 10

Ingrediënten:
Voor de cake:
1 kopje olijfolie
1 kopje suiker
6 eieren
1 kopje melk
1 lepel kaneel
1 theelepel kruidnagel
1 kopje walnoten (grof gemalen)
3 kopjes zelfrijzend bakmeel

Voor de siroop:
1 kilo suiker
3 flinke lepels honing
1 kaneel stokje
2 liter water
halve uitgeperste citroen

Hulpmiddelen:
Ovenschaal, beslagkom, mixer, steelpan

Voorbereiding:
Smeer de zijkanten van de springvorm in met olie en wat bakmeel of bloem. Dit voorkomt aanbakken. (Zelf doe ik op de bodem van de springvorm bakpapier)
– Zet de oven aan op 180 graden.

Bereidingswijze:
Mix in een beslagkom de melk, olijfolie met de suiker en de 6 eierdooiers tot een glad beslag.
– Voeg hier de kaneel, kruidnagel en gemalen walnoten aan toe.
– Schep het bakmeel door het beslag tot het geheel opgenomen is.
– In een aparte kom de eiwitten stijf kloppen.
(Zorg er voor dat er geen eigeel bij zit en dat de kom en de mixer goed schoon zijn, anders worden de eiwitten niet stijf)
– Schep nu de eiwitten door het beslag tot er een romige luchtige massa ontstaat.
– Schep het beslag in de springvorm.
– Laat de walnootcake in 50 minuten gaar bakken. (Het deurtje van de oven dicht laten!)
– Na 50 minuten zet u de oven uit maar laat u het deurtje nog dicht.
– 5 Minuten later opent u de oven maar u laat de cake nog een minuutje of 10 erin staan.
Op deze manier zijn er geen grote temperatuurwisselingen, waardoor de cake instort en haar luchtigheid verliest.
– Doe het water met de suiker, honing en kaneelstokje in een kookpannetje en voeg de citroensap toe
– Laat dit een minuutje of twintig koken, zodat er een siroop ontstaat.
– Neem de cake uit de oven.
– Laat de cake in de springvorm zitten en giet er de hete siroop langzaam over.
– Laat de cake nu afkoelen.

Serveertips:
-Klop slagroom en smeer een dikke laag op de cake. Bestrooi de cake nu met gemalen walnoten. (Ziet er erg mooi uit en is heel lekker!)
– Op een warme zomerdag laat deze walnootcake zich ook goed serveren met een bolletje ijs.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: