De Griekse keuken

Met deze website willen we de traditionele keuken van Griekenland onder de aandacht brengen. En niet alleen de keuken, die we kennen in de Nederlandse restaurants, maar ook de keuken van yiayai (oma). De echte traditionele gerechten die op de keukentafel komen. Uiteraard komen de, bij ons, bekende gerechten ook aan bod.

De Griekse keuken kent een lange traditie en de smaken veranderen met het seizoen en de geografie van de Griekse keuken. Historisch gezien is de Griekse keuken een voorloper van de westerse keuken, de culinaire invloed verspreid zich via het oude Rome. In heel Europa en daarbuiten. Het heeft invloeden uit van de verschillende mensen cuisine de Grieken hebben interactie met de eeuwen heen, zoals blijkt uit verschillende soorten snoep en gekookt voedsel.

Het was in 320 vC Archestratos die de eerste kookboek in de geschiedenis schreef. Griekenland heeft een culinaire traditie van zo’n 4000 jaar [4] oude Griekse keuken werd gekenmerkt door zijn soberheid en werd opgericht op de “mediterrane triade”. Tarwe, olijfolie en wijn, met vlees wezen zelden gegeten en vis die meer gemeen. [5] Deze trend in de Griekse dieet bleef in de Romeinse en Ottomaanse tijd en veranderde pas vrij recent als de technologische vooruitgang vlees meer beschikbaar heeft gesteld. Wijn en olijfolie zijn altijd een centraal onderdeel van het en de verspreiding van de druiven en de olijfbomen in de Middellandse Zee en verder weg is gecorreleerd met de Griekse kolonisatie. [6] [7]

De Byzantijnse keuken was vergelijkbaar met de klassieke gerechten waaronder echter nieuwe ingrediënten die niet beschikbaar waren voor, zoals kaviaar, nootmuskaat en citroenen, basilicum, vis blijft een integraal onderdeel van het dieet. Culinair advies werd beïnvloed door de theorie van humeuren, op de eerste plaats weer door de oude Griekse arts Claudius Galenus Aelius. [8] Byzantijnse keuken geprofiteerd van Constantinopel positie als wereldwijde centrum van de specerijenhandel. [9]

 

De Griekse keuken (Grieks: Ελληνική κουζίνα) is de traditionele keuken van Griekenland. Het is een typische mediterrane keuken, en vertoont gelijkenissen met de keukens van de Balkan, Italië, Anatolië en het Midden-Oosten.

Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse kookkunst zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Veel desserts bevatten noten en honing.

Inleiding[bewerken]

Eten neemt bij de Grieken een belangrijke plaats in. Vaak gebruiken Grieken twee warme maaltijden op een dag, thuis of in een taverna, bij voorkeur met grote gezelschappen. Grieken houden van gezelligheid.

De Griekse keuken kent veel invloeden uit het Midden-Oosten en de omringende landen. Verder kent de Griekse keuken Franse invloeden. De Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes (Νικόλαος Τσελεμεντές), die in Wenen was opgeleid, introduceerde namelijk Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken. Mogelijk is hij zelfs de bedenker van demoussaka zoals wij die nu kennen. Ook maken macaroni en spaghetti deel uit van de Griekse keuken. Vrijwel elk restaurant serveert deze gerechten naastpizza. Ook in de huishoudens wordt veel pasta gegeten, soms op de Griekse wijze klaargemaakt als pastitsio, soms ook op de Italiaanse wijze bereid. De oorspronkelijke gele kaas wordt dan ook wel vervangen door feta. Bij bijna elke maaltijd wordt een Griekse salade geserveerd.

In de Griekse keuken wordt gebruikgemaakt van verse ingrediënten, zoals aubergines,courgettes, tomaten en kruiden zoals mint, oregano, peterselie, tijm en kaneel, bonenenbrood, vis, schaaldieren en verschillende soorten vlees, zoals lamsvlees, gevogelte, konijn en varkensvlees, olijven, kaas en yoghurt. Verder gebruikt men in sommige gerechten wijn. In het Griekse desserts wordt vaak gebruikgemaakt van walnoten en honing. In sommige gerechten verwerkt men filodeeg.

Griekenland is altijd een arm land geweest. Daardoor werden er simpele, goedkope ingrediënten van het land gebruikt en zijn de gerechten vaak zeer arbeidsintensief om te maken. Tegenwoordig heeft in Griekenland vaak het gemakseten zijn intrede gedaan, evenals het fastfood. De bekende gyros is een betrekkelijk nieuw gerecht in de Griekse keuken en heeft vooral onder invloed van het toerisme de traditionele souvlaki gedeeltelijk verdrongen. Gyros gewikkeld in een pitabroodje met aardappel en wat plakjes tomaat geldt in Griekenland als fastfood. Het wordt echter tegenwoordig vaak in de restaurants in de toeristische streken als gerecht geserveerd. Ook in de supermarkten worden veel traditionele Griekse gerechten kant en klaar en vaak ingevroren verkocht. In de grote steden is het leven vaak te jachtig om nog uitgebreid traditioneel te koken, dus vindt men vooral in de kleine dorpen nog het oorspronkelijke Griekse eten. Wel zijn in de grote steden zoalsAthene en Thessaloniki meestal jonge koks in trendy eetgelegenheden bezig met het moderniseren van de authentieke keuken, met vaak interessante resultaten.

Gerechten kunnen per streek en per eiland grote verschillen vertonen. Ook variëren de kruiden die men gebruikt vaak van streek tot streek.

De ingrediënten[bewerken]

Olie[bewerken]

Griekenland kent de hoogste olijfolieconsumptie per hoofd ter wereld en is een grote producent en exporteur van olijfolie. In de Griekse keuken wordt dan ook veelvuldig gebruikgemaakt van olijfolie. Grieken hebben vaak hun eigen olijfboomgaard(je). Als men in de grote stad woont gaat men vaak de olie in de dorpen inkopen. De kwaliteit is zeer belangrijk. Bij het maken van Griekse gerechten dient altijd Griekse olijfolie van de eerste persing gebruikt te worden om een authentieke smaak te krijgen. Goede olie is groen, ruikt fris en is enigszins stroperig.

Naast olijfolie gebruikt men ook veel zonnebloem- en maïsolie, voornamelijk om in te bakken en te frituren.

Olijven[bewerken]

Veruit het meest bekend is de kalamataolijf. Daarnaast kent Griekenland vele andere soorten olijven, sommige ingelegd in zout. Over het algemeen eet men in Griekenland zwarte olijven, niet gevuld en met pit.

Zout[bewerken]

In de oudheid was zout al belangrijk in Griekenland. In Griekenland gebruikt men uitsluitend zeezout, dit bevat meer mineralen dan steenzout.

Groenten[bewerken]

Naast de al genoemde groentes (aubergines, courgettes, tomaten) kent de Griekse keuken o.a. prei, artisjokken, sla, wortels en spinazie. Ook worden groenten (chorta) in het wild geplukt. Bijvoorbeeld de verse bladeren van de paardenbloem, pikralida, ook wel agria chorta (wilde groenten) genoemd, worden na het koken met olijfolie overgoten en koud gegeten.

Vlees[bewerken]

Varkensvlees wordt meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees. Ook ingewanden zoals lever, hart, mild, longen worden bijvoorbeeld verwerkt inkokoretsi. Tevens kent de Griekse keuken wild, zoals haas en eend, en kruidige worstjes genaamd loukaniko.

Vis[bewerken]

Hoewel Griekenland omringd is door zee, is vis in Griekenland een luxeproduct. Dit wordt veroorzaakt door overbevissing, milieuverontreiniging en kleinschalige, inefficiënte, en dus dure vismethodes. De vis wordt voornamelijk geconsumeerd door toeristen in speciale vistaverna’s. Voor vele Grieken is vis te duur. Naast zeevis kent Griekenland zoetwatervis uit de meren, voornamelijk gesitueerd in het noorden van Griekenland, en uit viskwekerijen. Vis wordt in Griekenland meestal gefrituurd in olijfolie of verwerkt in vissoep.

Overige[bewerken]

  • Pasta. Griekenland kent vele pastasoorten, zymarika genaamd. De meeste soorten komen overeen met die wij uit de Italiaanse keuken kennen. Kritharaki maakt hier een uitzondering op, deze pasta van hard tarwegriesmeel heeft namelijk de vorm van rijstkorrels en wordt in ovengerechten gebruikt.
  • Rijst. Risottorijst komt dicht bij de rijst die Griekenland gebruikt wordt in ovengerechten.
  • Brood. Bij elke warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
  • Aardappelen. Grieken gebruiken nauwelijks gekookte aardappelen. Vastkokende aardappelen worden meestal verwerkt in ovengerechten of gebakken.

Ovengerechten[bewerken]

Voorbeelden van Griekse ovengerechten zijn moussaka en pastitsio. In Griekenland en ook Cyprus kent men Kleftiko-ovens. Het woord kleftiko is afgeleid van het woord kleftis(κλέφτης), wat dief betekent. In lang vervlogen tijden leefden in de bergen ruige kerels die het niet erg nauw met de wet namen, vendetta kende en vee stalen. Deze z.g. kleftouriabouwde diep in het bos verscholen stenen ovens waarin zij het vlees uren stoofde zodat het mals werd. Zo een oven bestond uit een ingegraven pithari, een grote ceramieke pot, waarin hout werd aangestoken wat afgedekt werd zodat er zich houtskool vormde. Deze houtskool werd fijngestampt en afgedekt. Hierna werden er een lam, of kippen of ander vee in de pot gedaan samen met aardappelen, uien, wijn en kruiden. Vervolgens werd de pot afgesloten waarna men het vlees uren liet sudderen. Tegenwoordig staan kleftiko-ovens in Griekenland meestal in de tuin. Deze bolvormige ovens lijken uiterlijk sterk op houtgestookte pizza-ovens. De opening vooraan kan worden afgedekt met een ijzeren deurtje.

De Griekse keuken tijdens de feestdagen[bewerken]

Kerst en nieuwjaar[bewerken]

In de Vasilopita die in de supermarkt verkocht wordt zit meestal een dergelijk nepmuntje.

In Griekenland is Kerstmis een belangrijker feest, al wordt het orthodoxe Pasen uitbundiger gevierd. Eigenlijk is het kerstfeest een periode die op 24 december begint met de kerstliturgie in de kerken en eindigt op 6 januari. Vroeger werd er de laatste veertig dagen voor Kerstmis gevast. De Kerstvasten (Filippusvasten) is oorspronkelijk van 15 tot en met 24 december. Men eet dan geen vlees en andere dierlijke producten zoals melkproducten. Heden ten dage wordt er nog nauwelijks gevast behalve door priesters en monniken. Deze houden echter het orthodoxe vasten aan van 28 november tot 6 januari. Op 25 december gaat met zeer vroeg naar de kerk waarna men elkaar een goed kerstfeest (Kala Christouyenna) wenst. Het orthodoxe kerstfeest is 14 dagen later op 7 januari. De cadeautjes worden niet met kerst gegeven, maar op nieuwjaarsdag. De cadeautjes zouden door de kerstman in de oudejaarsnacht gebracht zijn. Oudejaar is de naamdag van Basilius van Caesarea waarna de kerstman (Άγιος Βασίλης, Agios Vasilis) in Griekenland genoemd is. Er wordt met kerst voornamelijk varkensvlees en gevulde kalkoen gegeten wat met aardappelen uit de oven en Griekse salade geserveerd wordt. Gedurende de hele kerstperiode kent men in de Griekse keuken bovendien de klassieke kerstkoekjes:kourabiedes en melomakarona. De koekjes worden vaak thuis gebakken maar ook elke supermarkt en banketbakker verkoopt ze. Vaak wordt er Metaxa, een Griekse wijnbrand, bij geserveerd. Op nieuwjaarsdag wordt de Vasilopita (Βασιλόπιτα) aangesneden waarin een muntje is verstopt. Diegene die het muntje in zijn portie aantreft zou het hele jaar geluk hebben.

Advertisement
Maud's plekje

Het vakantie adres van Geesteren

My recipes

Door Daniel Jonker

%d bloggers like this: