Calamaris

Griekse Calamaris met limoen-knoflooksaus

500 gr verse inktvis, schoongemaakt en in niet te dunne ringen gesneden (markt of visboer)
1 geklutst ei
200 gr maismeel of patentbloem
1 royale tl paprikapoeder, pikant
½ tl chilipoeder
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
1 limoen
2 teentjes knoflook, geperst
Flink halvanaise of half mayonaise en half yoghurt
Frituur- of zonnebloemolie (geen olijfolie!)

HULPMIDDELEN
RVS schaaltjes, mes, frituur

Elke keer als ik bij de Griek zit dan neem ik deze als voorgerecht omdat het zo ongelooflijk lekker is. Het is makkelijk en snel zelf te maken. In sommige supermarkten zijn er ook kant en klare zakken te koop uit de diepvries, maar die zijn echt niet lekker omdat er nauwelijks vis inzit! Dit is voldoende voor 2 flinke porties als hoofdgerecht. Als voorgerecht porties halveren.

Bereidingswijze

Koop schoongemaakte inktvis bij de visboer of op de markt en snijd ze (of laat ze snijden) in niet te dunne ringen. Maak dan in een RVS schaal gekruid beslag liefst van maismeel. Doe meel of anders bloem in de kom en voeg chilipoeder, paprikapoeder, peper, zout en het geklutste ei toe. Roer met een garde door elkaar en voeg water toe tot je een niet te dun, maar glad beslag krijgt. Doe dan olie in een pan of wok en laat op een temperatuur komen van 170 tot 180 graden. Testen met een stukje broodkorst. Haal dan de inktvis ringen door het gekruid beslag en frituur deze in de pan enkele minuten tot ze mooi krokant en bruin zijn. Maak dan de saus. Meng mayonaise en Griekse yoghurt door elkaar met de geperste knoflook en limoensap. Proef tot de verhoudingen goed zijn. Serveer nu de krokant gefrituurde calamaris op een bord met de saus en wat Griekse salade. Je kan in plaats van deze saus ook kiezen voor verse tzatziki of pure knoflooksaus. Smullen!

Serveertips

Erg lekker met Griekse salade, verse frites of knoflookbrood en deze saus óf Griekse tzatziki (of beide sauzen). Drink er koele Retsina of een droge witte wijn bij.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements

De Griekse KookGek

De Griekse KookGek

Griekse Wijnen

De Griekse KookGek

Griekse Weetjes

De Griekse KookGek

Finikas-apartments

The place to be

%d bloggers like this: