Baklava ice cream

De Griekse manier om Baklava te eten ~ Ice Cream Cake!

INGREDIËNTEN

125 gr geschaafde amandelen
125 gr walnoten
3 eetlepels suiker
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel vers geraspte nootmuskaat
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
zestien filodeeg vellen ( grootte 4)

1/2 kopje ongezouten boter
Voor stroop
1/2 citroen
250 ml water
250 ml suiker
2 eetlepels honing
1/2 liter super premium vanille-ijs

VOORBEREIDING

  • Hak met een scherp mes de amandelen en walnoten apart (Weersta de verleiding om een keukenmachine gebruiken; hakken met de hand is de sleutel tot de textuur van baklava.) In een kom. Meng noten, suiker en kruiden.
  • Leg de  stapel vellen filodeeg op een werkblad en dek af met 2 overlappende vellen plasticfolie en vervolgens een vochtige theedoek.
  • Smelt de boter en houdt deze warm . (als de boter afkoelt, zal het te dik worden om te smeren.)
  • Smeer met een bak kwast een bakblik in met wat boter.
  • Bedek bodem van de pan met een vel filodeeg, en bestrijk met boter. Doe er nog 7 ingesmeerde vellen filodeeg op, Houdt de resterende vellen bedekt met plasticfolie en een handdoek,
  • Strooi er wat notenmengsel over en verspreid ze zacht en gelijkmatig met je vingers.
  • Maak zo 2 stapels van beide 8 vellen. zorg ervoor dat het bovenste vel goed is beboterd.
  • Prik de bovenste stapel in met een vork ( ongeveer rond de 2 cm) tot aan de notenlaag, waardoor de bak stoom kan ontsnappen en de lagen knapperig worden.
  • Snij met een scherp mes de baklava kruiselings doormidden en bak ze in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 30 minuten op 200 gr.
  • Maak siroop terwijl de baklava het bakken is :
  • Doe in een steelpan het water,suiker en een halve citroen. en laat op een matig vuur, al roerend, de suiker oplossen.
  • Laat de vloeistof door koken tot het is ingekookt en is teruggebracht tot een stroperige massa, ongeveer 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de honing erin. Haal de halve citroen eruit en laat alles wat afkoelen..
  • Giet de warme siroop over hete baklava en laat dit afkoelen in de pan voor ongeveer 15 tot 30 minuten. (De Baklava zal de siroop absorberen.)
  • Terwijl de baklava aan het afkoelen is, laat je het ijs zacht worden. Je kan het verzachten in een magnetron, ingesteld op ontdooien, 30% vermogen, 1 1/2 tot 2 minuten, Makkelijker is het ijs voordat je de baklava’s gaat maken uit de vriezer te halen. Laat het zacht worden totdat het smeerbaar is.

Assembleer de taart:

Doe in een ronde of rechthoekige taartvorm huishoudfolie 2 of 3 vellen kruislings neerleggen. Schuif met behulp van een brede spatel de eerste helft van de baklava in de taartvorm. Doe hierop een laag ijs van ongeveer 2 1/2 cm smeren. Leg vervolgens de tweede laag erop en smeer daarop de rest van het ijs.

Verdeel de rest van het notenmengsel eroverheen en vouw de taart met het huishoudfolie dicht tot stevig geheel.

Doe de taart in de vriezer en laat hem minimaal 6 uur tot  maximaal 1 week staan.
Snij de taart net voor het opdienen aan en serveer hem met een lekkere klodder bakkersroom.

Advertisements
Advertisements

De Griekse KookGek

De Griekse KookGek

Griekse Wijnen

De Griekse KookGek

Griekse Weetjes

De Griekse KookGek

Finikas-apartments

The place to be

Advertisements
%d bloggers like this: