Korte omschrijving gerecht:
Dit is een heel geraffineerd gerecht en omdat het lamstuk wordt gepocheerd in de bouillon, lijkt het vlees helemaal niet droog. Met de aangegeven kooktijden wordt het lamsvlees niet helemaal doorbakken. Hebt u liever doorgebakken vlees, dan laat u het gewoon langer koken. Doe het vlees net zo vaak terug in de pan tot u tevreden bent. Laat de slager wel al het vet wegsnijden
Aantal personen: 4
Ingrediënten:
Lamsribstuk 1kg ongeveer,
1 kg gesneden Venkel, waarvan de blaadjes zijn fijn gehakt
100 ml olijfolie
2 ltr kippebouillon (zelf gemaakt liefst)
3 tenen knoflook (in plakjes)
250 gr gepelde hele sjalotten
2 citroenen
130 g hele, geschilde, nieuwe aardappelen
100 g geschraapte wortelen
100 g fijngesneden prei (incl. groene delen)
2 stengels fijngehakte selderie
4 laurierbladen
1 flinke el fijngehakte peterselie
1 flinke el fijngehakte dille
zeezout en versgemalen zwarte peper
Hulpmiddelen:
Beslagkom, Keukenmes, kookpan
Voorbereiding:
- Snijd de knoflook in dunne plakjes. Druk de plakjes met een scherpmes in de vlezige delen van het lamsstuk.
- Rasp de citroenen en meng de rasp in een kom met de gesneden venkel, een eetlepel zeezout en een eetlepel zwarte peper en de helft van de olijfolie.
- Wrijf de marinade over het ribstuk, verpak het vlees in plasticfolie en leg dit een nacht in de koelkast.
Bereidingswijze:
- Breng de bouillon aan de kook in een pan die groot genoeg is voor het hele ribstuk en de groenten. Doe de groenten en laurierblaadjes erbij en laat de bouillon circa 45-60 minuten koken tot de venkel gaar is; schuim de bouillon zonodig af.
- Voeg na 45 minuten de peterselie, dille (houdt een beetje achter voor de garnering) en de resterende olijfolie toe. Controleer de hoeveelheid bouillon in de pan: het ribstuk moet helemaal onderstaan. Voeg, indien nodig, een beetje kokend water toe. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
- Doe het ribstuk in de pruttelende soep en laat een kwartier meekoken. Haal het uit de pan en snij er kleine koteletjes van. Voeg het sap van een citroen aan de bouillon en proef of er nog peper en zout bij moet.
- Serveer de bouillon in diepe borden en schik de koteletjes langs de rand. Strooi de laatste beetjes dille en peterselie erover.
Serveertips:
De delicate smaak van het lamsvlees en de lichte anijssmaak van de venkel gaan goed samen met een moderne, fruitige rode wijn.